Rank: Fondator Country : Browser : Bara warn : Sex-ul : Zodiac : Zodiac chinezesc : Mesaje : 852 Puncte Obtinute : 102297 Reputatie : 0 Data de inscriere : 21/05/2011 Varsta : 31 Localizare : Romania, Giurgiu
| Subiect: Ce Este Memoria ! Dum 22 Mai - 1:53:43 |
|
| Ce este RAM-ul? Majoritatea celor ce doresc sa cumpere un calculator stiu sa aleaga componentele in functie de anumite specificatii. Una din componente este memoria RAM, de fapt cantitatea de memorie RAM a calculatorului. Cu cat are mai multa memorie RAM, cu atat sistemul este mai performant. Ceea ce insa multi nu stiu este ca si tipul de memorie o mare influenta asupra performantelor unui sistem si asupra posibilitatilor de viitoare upgrade-uri ale acestuia. Cateva generalitati Inainte de a vorbi de memorie si ce tip de memorie trebuie aleasa, este bine sa vorbim despre celelalte componente ale sistemului care interactioneaza cu memoria. In principal, sunt alte doua componente care determina ce memorie trebuie utilizata de catre sistem, procesorul si placa de baza sau chipset-ul.
Toate procesoarele au o caracteristica ce se masoara in megahertzi (MHz) - viteza de procesare. Exista si o a doua caracteristica a procesorului, numita FSB (Front Side Bus). FSB reprezinta viteza maxima la care procesorul poate comunica cu memoria si cu alte componente ale sistemului. Viteza procesorului este de fapt o multiplicare a vitezei FSB. De exemplu, un model relativ recent de procesor - Intel Pentium 4 de 2.4 gigahertzi (GHz = 2400 MHz) are un FSB de 400 megahertzi (MHz) care multiplicat cu 6 cicluri (clock cycles) genereaza viteza de 2.4 GHz. Asta inseamna ca procesorul poate comunica cu memoria cu pana la o viteza de 400 megahertzi (MHz).
Deasemenea, placa de baza poate influenta mult tipul de memorie ce poate fi utilizata. Chipsetul, care interactioneaza atat cu procesorul cat si cu memoria, este destinat sa lucreze cu anumite tipuri si dimensiuni de memorie. In timp ce chipsetul poate suporta un procesor de mare viteza ca Pentium 2.4 GHz mentionat mai sus, este posibil sa suporte memorie cu viteze numai pana la 333 MHz. In plus, aceste chipseturi sunt proiectate pentru a comunica cu memorii pana la o anumita dimensiune maxima, cum ar fi module DIMM de 512MB. Aceasta limitare, cuplata cu numarul de sloturi de memorie al placii baza, va determina cantitatea maxima de memorie care se poate instala pe sistem. Daca sistemul are 2 sloturi, atunci se poate instala maxim 1 gigabit de RAM, daca are 3 sloturi de memorie va suporta maxim 1.5 gigabiti de RAM.
Tipuri de memorie Memoria poate fi clasificata in trei categorii:
- DDR (Double Data Rate DRAM)
Memoriile SDRAM si DDR au multe asemanari in functionare. Ambele functioneaza la rate specifice (clock rates) ce determina cat de frecvent pot accesa datele. SDRAM poate accesa memoria o data pe ciclu (clock cycle). DDR este o versiune tehnica imbunatatita a SDRAM ce permite accesarea memoriei de doua ori intr-un ciclu. Iata de ce memoria DDR este mult mai rapida decat memoria SDRAM standard. Desi memoria DDR este o versiune de SDRAM, cele doua nu sunt compatibile. Un sistem poate utiliza doar unul dintre cele doua tipuri de memorie.
RDRAM este un tip de memorie diferit, se bazeaza pe o tehnologie dezvoltata de Rambus Inc. Design-ul unic ii permite sa functioneze la viteze foarte mari. Memoria RDRAM este mult mai scumpa decat SDRAM sau DDR. In plus, memoriile RDRAM trebuie folosite in pereche intr-un sistem ca parte a architecturii. Aceste memorii sunt folosite la sistemele foarte performante si la statiile de lucru.
Viteza memoriei Viteza memoriei va determina rata la care procesorul va procesa datele. Cu cat este mai mare ratingul memoriei, cu atat mai rapid va putea sistemul sa citeasca si sa scrie informatia din memorie. Toate memoriile au o rata specifica (clock rate) masurata in megahertzi (MHz) la care interfata memoriei comunica cu procesorul. Noile metode de clasificare ale memoriilor iau ca baza de referinta largimea de banda de date teoretica pe care o suporta memoria, ceea ce poate duce usor la confuzii.
SDRAM este clasificata direct fata de rata memoriei (clock rating). Astfel, SDRAM poate avea viteze cuprinse intre 66 MHz si 133 MHz. Uneori viteza este precedata de termenul PC. O memorie SDRAM PC133 are o viteza de 133 MHz.
Memoria DDR era prezentata in functie de viteza (clock rating), dar tot mai frecvent producatorii de memorie prezinta memoriile DDR in functie de largimea de banda. Cele mai raspandite tipuri de memorii DDR sunt in prezent cele cu vitezele de 266MHz si 333MHz. Desi se poate ajunge la confuzii, aceste memorii sunt prezentate in doua feluri. Prima metoda este cea similara cu prezentarea memoriilor SDRAM, unde viteza in megahertzi era precedata de prefixul DDR. Astfel, o memorie DDR cu o viteza de 266 MHz este prezentanta ca DDR266. Cea de-a doua metoda de clasificare a modulelor este in functie de largimea de banda in megabiti pe secunda. o memorie de 266 MHz poate functiona teoretic cu o viteza de 2.1 gigabiti pe secunda sau 2100 megabiti pe secunda. Astfel, o memorie DDR266 mai este prezentata ca o memorie PC2100. Iata mai jos un tabel in care gasiti ambele variante de clasificari:
Viteza DDR(MHz) / PC Rating DDR200 / PC1600 DDR266 / PC2100 DDR333 / PC2700 DDR400 / PC3200
Este insa posibil ca am bele tipuri de memorii, SDRAM si DDR, sa functioneze la viteze mai mici sau mai mari. Nu este insa cel mai bun mod de a utiliza memoria intr-un calculator. Memoria care este mai rapida decat placa de baza si procesorul va functiona la viteza acestora din urma si astfel va exista un potential neutilizat. Memoria care este mai lenta decat placa de baza si procesorul va duce la scaderea performantelor sistemului. Iata de ce trebuie sa alegeti modulele de memorie potrivite in functie de parametri placii de baza si ai procesorului.
Memoria Rambus este clasificata diferit. Memoria RDRAM functioneaza la o viteza dubla fata de FSB-ul procesorului. Astfel, un procesor si o placa de baza cu un FSB de 400 MHz vor folosi o memorie RDRAM de 800 MHz. Aceasta va fi notata PC800 RDRAM. Celalalt model RDRAM disponibil in prezent este PC1066 (pentru FSB 533 MHz). Dar cum putem compara aceasta memorie cu o memorie DDR ? Largimea de banda teoretica a memoriei PC800 este 1.6GB/s iar la PC1066 este 4.2GB/s. Dupa cum puteti vedea, vitezele RDRAM difera in comparatie cu cele ale SDRAM si DDR.
In tabelul de mai jos puteti vedea largimile de banda teoretice ale celor trei tipuri de memorie:
Tip de memorie / Largime de banda PC133 / SDRAM 1.0 GB/s PC2700 / DDR 2.7 GB/s PC800 / RDRAM 1.6 GB/s PC1066 / RDRAM 4.2 GB/s
Valorile largimilor de banda ale memoriilor din tabel sunt insa teoretice. In realitate, valorile reale sunt inferioare celor listate in tabel. Memoria RDRAM este insa cea mai performanta datorita modelelor de ultima generatie, dar majoritatea sistemelor folosesc memorie DDR datorita raportului mai convenabil pret/calitate.
Latenta Pentru memoriile SDRAM si DDR mai exista un factor care influenteaza performanta, latenta. Aceasta este durata de timp (sau cicluri - clock cycles) necesara memoriei pentru a raspunde la o comanda. Majoritatea BIOS-urilor placilor de baza si majoritatea producatorilor de memorii au denumit aceasta caracteristica rata CAS sau CL. Pentru memoria SDRAM, latenta este in general de 2 sau 3 cicluri (clock cycles). La memoria DDR latenta este in general de 2.5 cicluri dar poate fi si de 2 cicluri. Majoritatea utilizatorilor nu pot observa diferenta intre cele doua durate ale latentei deoarece sunt foarte apropiate. In general diferenta se va observa la aplicatii cum ar fi procesarea grafica sau aplicatii complexe 3D.
Paritate si ECC Atat paritatea cat si ECC (Cod de Corectare a Erorilor - Error Correcting Code) sunt forme de detectare a erorilor la modulele de memorie. Paritatea este o forma simpla de detectie a erorii care adauga un bit in plus la fiecare 8 biti la un modul de memorie. Acest bit in plus retine daca exista un numar par sau impar de cifre 1 in cei 8 biti. Daca nu se potriveste, atunci inseamna ca exista o eroare in memorie. ECC este o forma mai avansata de detectare a erorilor, este mai complexa decat bitul de paritate si, in plus, poate corecta erorile. Majoritatea sistemelor obisnuite nu folosesc module de memorie cu paritate sau ECC. Aceste tipuri de memorii sunt destinate serverelor foarte performante. Ce este important de retinut este ca daca placa de baza suporta module de memorie cu paritate sau ECC si deja sunt instalate asemenea module, memoria aditionala trebuie sa fie de acelasi tip, in caz contrar este posibil sa apara probleme la functionarea sistemului.
Memorie Registered Memoria Registered este o forma specifica de memorie proiectata sa suporte un numar mai mare de chipuri pentru un modul de memorie. Pentru a permite functionarea corecta tuturor cipurilor de memorie ale unui modul de memorie, este necesar ca modulul sa adauge o intarziere la toate comenzile adresate memoriei. Aceasta va duce la scaderea performantei totale a modulului de memorie. Acest tip de memorie este folosit de obicei la serverele mari, unde sunt necesare mari cantitati de memorie RAM. In aceste cazuri, beneficiile surplusului de memorie RAM sunt mai importante decat scaderea performantei cauzata de swap-ul de memorie. Swap-ul de memorie, altfel numit si memorie virtuala, este spatiul de pe hard disc folosit pentru stocarea memoriei sistemului atunci cand memoria fizica este insuficienta.
Care este concluzia? Cunoscand toti termenii prezentati mai sus si intelegand functionarea calculatorului, puteti determina care este memoria potrivita pentru sistemul dumneavoastra. Memoria nu este doar o componenta plasata pentru a face un sistem sa functioneze. Memoria trebuie sa fie compatibila cu celelalte componente pentru ca sistemul sa fie performant.
|
|
Rank: Fondator Country : Browser : Bara warn : Sex-ul : Zodiac : Zodiac chinezesc : Mesaje : 852 Puncte Obtinute : 102297 Reputatie : 0 Data de inscriere : 21/05/2011 Varsta : 31 Localizare : Romania, Giurgiu
| Subiect: Re: Ce Este Memoria ! Vin 17 Iun - 5:42:05 |
|
| |
|