Rank: Fondator Country : Browser : Bara warn : Sex-ul : Zodiac : Zodiac chinezesc : Mesaje : 852 Puncte Obtinute : 102297 Reputatie : 0 Data de inscriere : 21/05/2011 Varsta : 31 Localizare : Romania, Giurgiu
| Subiect: Introducere in GIMP Vin 10 Feb - 7:54:54 |
|
| [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Ce este GIMP - introducere in GIMP (GNU Image Manipulation Program) este echivalentul gratuit al cunoscutului program Adobe Photoshop. GIMP permite editarea si prelucrarea fotografiilor, realizarea de ilustratii digitale si multe altele. Softul poate fi comparat cu Adobe Photoshop, mai ales atunci cand vine vorba de prelucrare foto de nivel mediu. In plus, poate fi extins prin instalarea de pluginuri si extensii ce pot fi descarcate gratis de pe siteuri de profil. Acest tutorial descrie principalele caracteristici ale GIMP si va fi urmat de alte tutoriale despre utilizarea acestuia in procesarea fotografiilor digitale.
Pentru utilizatorul mediu, se poate spune ca GIMP este la fel de bun ca si Adobe Photoshop: lucreaza cu layere, canale de editare, pot fi instalate plugin-uri, etc. Din acest motiv este recomandat utilizatorilor obisnuiti, fiind o alternativa solida si, mai ales, gratuita, la Adobe Photoshop. Atunci cand vine vorba de aplicatii comerciale, GIMP este insa inferior Photoshopului, in primul rand pentru ca nu suporta modurile de culoare CMYK si PANTONE, foarte folosite pentru printurile comerciale. Asadar, pentru uz personal, GIMP poate fi folosit fara probleme si te scapa de plata unei sume mari de bani pentru o licenta Photoshop, sau de practici ilegale precum piratarea altor softuri.
Iata cateva dintre principalele caracteristici ale GIMP:
Desen: editor de gradient, suporta pensule si patternuri particularizate, unelte precum Brush, Pencil, Airbrush, Clone, etc.
Sistem: marimea fisierului este limitata doar de spatiul disponibil pe disc; numar nelimitat de imagini deschise concomitent.
Manipulare avansata: suport pentru canale alpha, layeruri si canale, Undo/Redo multiplu (limitat doar de spatiul de pe disc), layere text editabile, unelte de transformare (rotire, scalare, deformare, etc), diferite moduri de selectie, Quickmask, etc.
Animatie: incarca si salveaza animatii, suport MNG, navigator frameuri (in GAP, din GIMP Animation Package), Onion Skin si Bluebox (in GAP, din GIMP Animation Package)
Manipulare fisiere: suporta formate multiple (bmp, gif, jpeg, mng, pcx, pdf, png, ps, psd, svg, tiff, tga, xpm si altele), import/export pentru SVG paths.
Capacitate de extindere: baza de date procedurala pentru a manipula functii GIMP interne, suporta scripturi Scheme, Python, Perl, peste 100 de plugin-uri disponibile pentru adaugarea de noi filtre, efecte sau formate de fisiere. |
|