Rank: Fondator Country : Browser : Bara warn : Sex-ul : Zodiac : Zodiac chinezesc : Mesaje : 852 Puncte Obtinute : 102297 Reputatie : 0 Data de inscriere : 21/05/2011 Varsta : 31 Localizare : Romania, Giurgiu
| Subiect: Desaturare selectiva cu GIMP Vin 10 Feb - 7:52:20 |
|
| [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Acest tutorial descrie modul in care se poate modifica digital o fotografie astfel incat sa se retina cularea doar partial, in anumite elemente din cadru. Multi dintre cititori au vazut probabil astfel de trucaje foto si s-au intrebat cum pot fi realizate. Tehnica este simpla si poate fi realizata foarte usor in GIMP. Practic, o fotografie color este convertita intr-una alb-negru si ulterior se recupereaza culoarea din anumite zone.
Sa incepem prin a deschide o fotografie in GIMP. Eu am ales fotografia alaturata, avand ca model o pisica simaptica, care a avut bunavointa sa pozeze pentru mine. In cazul exemplului ales, scopul tutorialului este de a desatura toata imaginea cu exceptia ochilor. iar Average da rezultate intermediare. Eu am optat pentru “Luminosity”. Daca vrei sa afli mai multe despre cum se poate transforma o fotografie alb-negru intr-una color in GIMP, citeste acest tutorial: Conversie fotografii color in alb-negru cu GIMP. [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Figura 1. Transformarea imaginii intr-una alb-negru prin desaturare.
Dupa ce ai obtinut versiunea alb-negru, verifica modul de culoare (Image > Mode) si daca nu este deja bifata optiunea RGB, selecteaz-o. In cea de-a doua etapa, vom adauga o masca noului layer alb-negru creat. Intoarce-te in paleta de layere si da un click dreapta pe layerul alb-negru, apoi selecteaza “Add Layer Mask”. Selecteaza optiunea “White” in fereastra care se deschide si click pe “Add”. In acest moment, in dreapta iconitei corespunzatoare layerului de lucru a aparut un mic partrat alb, care reprezinta masca adaugata.
In paleta de unelte, alege pensula (Paintbrush Tool – notata cu cifra 1 in figura 2). Apoi selecteaza in fereastra de parametrii o pensula cu margine “soft” de dimensiune medie. In cazul meu am optat pentru pensula “circle fuzzy”, dimenisune 19, opacitate 100%, mod normal (figura 2 – cifra 3). Alege negru ca si culoare de prim-plan si alb pentru fundal (cele doua patratele suprapuse notate cu cifra 2 in figura 2). [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Figura 2. Setarea culorilor si a pensulei Acum, ca toate setarile au fost realizate, da un click pe masca (patratelul alb) layerului alb-negru, pentru a o selecta. In mod normal, ar trebui sa fie deja selectata. Acum poti sa incepi sa pictezi cu atentie in interiorul zonelor in care vrei sa restabilesti culoarea initiala (figura 3). Pentru mai multa precizie, mai ales pe margini, poti sa maresti imaginea: View > Zoom > Zoom in (sau Ctrl si tasta +/=) [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Figura 3. Picteaza cu atentie in interiorul zonei de interes pentru a restabili culoarea initiala.
Atunci cand pictezi cu negru, descoperi practic continutul layerului situat sub cel cu care lucrezi. Daca se intampla sa colorezi accidental o zona gresita, schimba cularea de prim-plan in alb si picteaza din nou in aceeasi zona. Albul face exact inversul negrului, adica ascude continutul layerului situat sub cel activ.
Dupa cum vezi, obtinerea unei fotografii partial colorate este foarte simpla si avand in vedere ca GIMP este gratuit, putem afirma ca este o metoda aflata la indemana oricui! Iata si rezultatul final al acestui tutorial, in comparatie cu imaginea initiala:[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] |
|